Sådan beskytter en frekvensomformer dine elektriske apparater

En frekvensomformer er naturligvis mest relevant for værksteds- og industrimaskiner. Men også til privat brug kan en frekvensomformer give mening. Et godt eksempel er de udgåede glødepærer. En glødepære havde en forventet levetid på ca. 1000 timer. Men en frekvensomformer, som er så lille at den faktisk kunne indbygges i soklen, kunne en glødepære faktisk holde til det tidobbelte, eller mere.

Vi fik aldrig disse super-glødepærer, fordi glødepæreproducenterne havde ingen interesse i langlevende glødepærer.

Under opstarten opstår der en voldsom spændingsspids på op til 400 V for 230V apparater. Det er denne særligt høje spænding i opstarten, der tager livet af glødepærer. Hvis du er gammel nok til at huske det, de sprang altid lige efter de blev tændt. Det samme gælder også alle andre elektriske apparater.

Det er næsten altid den høje startspænding, der tager livet af dem. En god og pålidelig frekvensomformer sørger for at spændingen langsom bliver kørt op til hvad den skal være, og det giver en elmotor en blød start. Derved kan levetiden forlænges mangedobbelt, og udgifterne for frekvensomformeren tjener sig lige så mangedobbelt ind igen.

Sådan fungerer en frekvensomformer

En frekvensomformer er en AC til AC konverter. Den anvendes som regel med elektriske apparater, især dem der har elmotorer. Vores almindelige husholdnings el på 230V er vekselstrøm (AC) med en frekvens på 50 Hz. Samme gælder for 380V strøm. Alle husstande har i dag også 380V, som bruges til vaskemaskiner, komfur og evt. andre stærkere apparater.

En frekvens på 50 Hz betyder at strømmen bytter plus og minus polaritet 50 gange pr. sekund. Dette sker i form at sinus bølger, den mest harmoniske og blide bølgeform. Men det betyder også at hver gang polariteten skifter forandrer spændingen sig konstant. Den går fra et plus maksimum over 0 til er minus maksimum på en 50. del af et sekund.

På den måde er det måske forståeligt, at denne konstante skift mellem plus og minus, samt spændingssving ikke er særlig sart for elektriske apparater. Det bliver ikke bedre af, at 230V kun er den gennemsnitlige spænding i 230V. Faktisk opstår der korte momenter, hvor maksimum spændinger når op til 320V.

Hvorfor egentligt bruge vekselstrøm?

Hvorfor så ikke bruge jævnstrøm? Jævnstrøm har en konstant polaritet og spænding. Men denne form for elektrisk energi har andre ulemper, bl.a. et stort energitab ved transport igennem ledningsnet. Det var den amerikanske multi-opfinder Edison, som har udviklet jævnstrøm. Vekselstrøm blev udviklet af Nicolaj Tesla og de to var hårde konkurrenter.

Tesla var den mest geniale opfinder af de to, men Alva Edison var suverænt den bedste forretningsmand. Sådan lykkedes det ham at gøre jævnstrøm til standart i USA på trods af Vekselstrømmens overlegenhed. Det blev en dyr fornøjelse for de amerikanske skatteydere. Efter nogle år blev alle jævnstrøms generatorer ombygget til vekselstrøm, da ulemperne med jævnstrøm for alvor gik op for politikerne. I dag bruges jævnstrøm kun med lave spændinger, først og fremmest til elektroniske apparater hvor en konstant polaritet og spænding er et must.